Skip to content

Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)

Wat is het?

Obsessief-compulsieve stoornis (OCS), ook wel bekend als OCD of gewoon dwang, is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door dwangmatige gedachten en/of gedragingen, bekend als obsessies en compulsies. Obsessies zijn terugkerende, ongewenste gedachten, impulsen of beelden die angst of spanning veroorzaken. Compulsies zijn repetitieve handelingen of mentale handelingen die worden uitgevoerd als reactie op obsessies, vaak om de angst te verminderen of om bepaalde denkbeelden te voorkomen.

Hoe herken je OCD?

De obsessies en compulsies bij OCD kunnen sterk variëren en zijn vaak gericht op specifieke angsten of zorgen. Voorbeelden zijn obsessieve gedachten over veiligheid (zoals “Heb ik de deur écht op slot gedaan?”), schuld (zoals “Heb ik een fout gemaakt die grote gevolgen kan hebben?”), of zelfs verontrustende gedachten over persoonlijke identiteit (zoals “Betekent deze gedachte dat ik een psychopaat ben?”). Compulsieve handelingen kunnen onder meer bestaan uit het herhaaldelijk controleren van dingen, het uitvoeren van bepaalde rituelen, of het obsessief schoonmaken.

Diagnose en behandeling

Een diagnose van OCD wordt gesteld na een uitgebreid gesprek, eventueel aangevuld met testing. Onze behandeling richt zich op het herkennen van dwanggedachten en -handelingen, het focussen op informatie in de situatie zelf voor rust en zekerheid, en het uitstellen van dwanghandelingen. Door minder te controleren, ontdek je dat de gevreesde scenario’s geen werkelijkheid worden en herwin je vertrouwen in jezelf.

Aan de slag

Denk je dat je last hebt van OCD? Aarzel dan niet om contact op te nemen via het contactformulier op onze website.

Een afspraak maken?

Een vriendelijke atmosfeer
voor al jouw gedachten